Geocaching logo

Eerste kennismaking

In de zomer van 2015 werd ik door mijn collega (nickname: Havix) tijdens de lunchpauze gevraagd om eens te kijken naar een puzzel waar hij niet uitkwam.
Het bleek een puzzel te zijn voor zijn hobby: geocaching.
Dat was het eerste moment dat ik met geocaching in aanraking kwam.
In die week nog wat meer geholpen met puzzels en zelf eens rond gekeken over wat geocaching nu precies was.
Kort daarna mijn eerste caches gevonden (en toen was ik verkocht. laugh )

Wat is Geocaching

Mooi omschreven op site geocaching.nl:
Geocaching is een avontuurlijk spel voor GPS en Smartphone gebruikers. Het spel werd in het jaar 2000 voor het eerst gespeeld.
Het basisidee is dat personen en organisaties/verenigingen (denk hierbij aan bijv. de scouting) waar ook ter wereld caches verstoppen en de locaties van deze caches delen door op internet hun exacte positie te melden.
Andere Geocachers gebruiken deze coördinaten om deze caches te vinden. Caches kunnen zijn Tupperware dozen, oude munitiekisten, PVC buizen…
Kortom een container waar een logboek in past en eventueel ruimte biedt aan ruilitems.

Een cache (in de wandelgangen ook wel ‘schat’ genoemd) vinden is één, om op de plaats van de cache te komen is een heel ander verhaal. En daar zit nu net de fun! Geocachen is dan ook ‘wandelen met een doel’ waarbij je geniet van de omgeving. Geocaching brengt je op plaatsen waar je normaal nooit zou komen.

Er zijn verschillende soorten caches. De hierboven beschreven is een ’traditionele’ cache.
Je hebt ook ‘Multi’ caches, hierbij moet je meestal eerst een wandeling maken met opdrachten onderweg en a.d.h.v. de uitkomsten van die opdrachten kun je dan de cache coördinaten berekenen.
Een andere veelvoorkomende soort is de ‘Mystery of Puzzel’ cache. Hiervoor moet je eerst een puzzel oplossen om de cache coördinaten te bepalen. De informatie die nodig is om de coördinaten te bepalen moet voor iedereen toegankelijk zijn. Informatie zoeken op openbare websites is toegestaan.
Vrij nieuw zijn de Adventure Lab-caches. Het idee hierachter is dat je met de Adventure Lab-app ook daadwerkelijk op locatie moet zijn, om deze te kunnen vinden. Op deze manier geeft het de maker van een labcache meer mogelijkheden om er bijvoorbeeld een leuke speurtocht in het veld van te maken. Waar je voorheen dus online je gevonden antwoorden kon invullen, kan dat hiermee alleen nog maar via de Adventure Lab app op je mobiel als je op locatie bent.

Door mij gelegde caches